Konuşan Türkiye, Hedef Kitle, Erich Fromm

Bilmem sizin de dikkatinizi çekiyormu, Televizyonda dönen reklamların çok büyük bir kısmı telekominikasyon sektöründen. Ondan sonra enerji sektörü gaz,benzin geliyor daha sonra onları finansal reklamlar takip ediyor.

Her üç reklam grubu da hayatımıza yön veren medya,banka ve özelleştirme adı altında iktidar paralelinde hareket eden değerli şirketler grubunun faaliyetleri ile ilgili.

Ben bu gün yazacağım blokta  ağırlıklı olarak telefon şirketlerini değerlendireceğim ancak daha önce diğer iki kısım içinde çok kısa bir tesbit yapmak istiyorum.

Öncelikle bütün reklamlarda hedef kitlenin tesbit edilmesi çok büyük öneme haizdir.

Kimdir hedef kitle derseniz benim şöyle bir tesbitim vardır.

’ Bütün reklamların hedef kitlesi az veya orta  (eğitimli, görgülü, paralı) ancak kendini çok zeki ve akıllı kabul eden  Türk insanıdır.’

Çünkü belirli bir eğitim ve gelir seviyesinde olan insanlar yaptıkları araştırma ve deneyimleri paralelinde reklamlara konu olan her türlü mal ve hizmetler ile ilgili olarak fikir ve tercihlerini belirlemişlerdir.Siz öyle saray köşk gibi pahalı binaları reklamlara bakarak alacak insan olduğunu düşünüyormusunuz?

Bloğumuza konu olan finansal reklamlar için ise gülermisin ağlarmısın. Yıllık % 10 luk faizle milleti güldüren, kimlik numaranızı yazın sabah para elinizde diyen iyi gün dostu bankalar, sonra gelen kol gibi faizler ve bitmeyen icra takipleri.

Benzin ve otogazda ise işler daha komedi. Aynı şirketten 4 tane en az 100 liralık yakıt alacaksınız 5. yüz liralık alışverişte size gene aynı şirketten alınacak 40 liralık yakıt verecekler. Nakit ödeme hiçbir şekilde söz konusu değil. Benzer uygulama ahlaksızlığı her firmada var. 100 liralık alışveriş yapana 40 liralık aynı firmadan mal alınması için çek veriliyor. Müşterinin düzülmesi temel düstur.

Firmalarının insanlara menfaat sağladıklarına çalışanları da inanıyorlar ki canla başla çalışıyorlar.Bir yalanı yeteri kadar uzun söylersen, doğru olduğuna kendin bile inanırsın.” diye bir özdeyiş vardır bu tamamen doğru.

‘Geçmişin tehlikesi esir olmaktı, geleceğinki ise robot.’ diyor Erich Fromm (23 Mart 1900,Frankfurt – 18 Mart 1980),Almanya doğumlu Amerikalı ünlü bir psikanalist ve sosyolog

Bunu telekominikasyon firmalarının reklamlarına girmek için yazdım.

Bu firmalar telefonlarını satabilmek için önce talebi oluşturdular. Bizim gibi ülkelerde eğitimsiz, kelime haznesi kıt, her hangi bir konuda konuşacak bir bilgi birikimi olmayan insanları sabah kalkınca önce kimi arayayım diye düşünen robotlar haline getirdiler.

Direnenleri de akşam şu saatten sabah şu saate kadar bedava, size şu kadar bedava kontür yükledik diyerek bitirdiler.

Burada önemli feylosoflardan Minkeos’un tesbitine kulak verin

” Dünyada telefon görüşmelerini GÖRÜŞÜRÜZ diye bitirip birbirleriyle hiç görüşmeyen tek milletiz”

Aslında dışardan bakınca hiç bir zorlama yok herkes konuşmalarını özgür iradesiyle yapıyor.

Otobüse biniyor numarayı çeviriyor ’ Otobüse bindim de napıyorsun diye bir arayım dedim’diyor. En az 10 dakikalık bu konuşmada bütün otobüs bu değerli vatan evladı bayanın evdeki sıkıntılarını ve eşiyle yaşadığı sorunlara bihakkın vakıf oluyor. Bu konuşma çok sesli yapılmasına rağmen, herhalde bir yerden görmüş, ağzını da elinle kapatıyor.

Gel de Johann Wolfgang von Goethe’ ye hak verme

“Kimse, özgür olduğuna inanan birinden daha iyi köle olamaz.”

Yorum yapın