Maceracılar, İpimiz Uzun, Howard Zinn

Birkaç gündür Wilbur Smith’in 2002 yıiında Altın Kitaplar Yayınevi tarafından basılmış ” Maceracılar” adli romanını okuyorum. Orijinal ismi ” The Dark of The Sun ” olan bu romanının neden ülkemizde Maceracılar adı ile yayınlandığını da bilmiyorum.

Bu günkü bloğumda tabiiki amacım 11 yıl evvel yayınlanmış roman veya yazarı ile ilgili bilgi vermek değil.. Burada söylemek istediğim benim bu romanı 2 veya 3 kere okumuş olmam.

Büyük oğlum doğduğu yıllarda bilgisayar teknolojisi olmadığı için tam bir kitap kurdu idi ve umumiyetle o zamanki kelime ile serüvene çok meraklı idi.

Bu nedenle evimizde belki binlerce demeyim ama 5-6 yüzlerce ( bu da yeni bir deyim oldu herhalde) bu tip macera ve bilimkurgu, tarih kitapları vardır.

Ben de zaman zaman bu kitapları alır okurum. 80- 100 sayfa sonra romanı daha önce okuduğumu farkederim ancak devamını hatırlamadığım için okumaya devam ederim.

İnsan bence buna benzer durumu yaşam süresince bir çok kez yaşıyor.Bir gezi esnasında ilk defa gittiğiniz bir yerde sanki daha önce de ordaymışsınız gibi bir his duyduğunuz hiç olmuyor mu?

Veya her hangi biri ile beraberken  yaptığınız bir konuşmayı sanki başka bir yerde başka bir kişi ile bir kere daha yaptığınız hissine kapılmıyormusunuz?

Anlatmaya çalıştığım algılar bana , belki katılmayacaksınız ama, benim düşüncelerimi şöyle etkiliyor.

” Kendimizi özgür zannediyoruz, oysaki sadece ipimizi biraz uzun bırakmışlar.”

Birileri veya bazı olaylar bizim bilinçaltımıza giriyor ve bizi yönlendiriyor.

Tabii bu düşüncem sadece benim gibi, sizin gibi  normal vatandaşlar için geçerli.

Siyaset ile uğraşanların da ipini uzun tutmalarına rağmen zaman zaman ipini istediği yolda gitmesi için çekenler oluyor. Hele bir de hükümet ediyorlarsa.

Boston Üniversitesi onursal profesörü olan Howard Zinn (d. 24 Ağustos 1922 – ö. 27 Ocak 2010) dikkatleri bir başka konuya çekiyor

zinn

 

Gençlik yıllarında üç yıl tersane işçiliği yapan Zinn, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Hava Kuvvetleri’ne katılmış ve madalya kazanmış bir savaş gazisidir.

Ona göre ” Amerika Birleşik Devletleri hükümeti de dahil olmak üzere tüm hükümetler nötr değildir Onlar baskın ekonomik çıkarlarını temsil ve  kendi anayasalarını da bu çıkarlarına hizmet için tasarlamışlardır.”

İyi ki siyasetle ilgilenmiyoruz.

Yorum yapın