Kendini Bil, Deniz Fili, Socrates

Bu gün gene Minkeos’luğumun tavan yaptığı bir gün herhalde . Bir tarafım Minkeos bir tarafım Socrates. Arada sırada size de olurmu bilmem. Sabah kalkarsınız aynı Pamuk Prensesin cadısı gibi ” Ayna ayna , varmı benden daha güzeli  , veya daha iyisi veya daha akıllısı dünyada” dersiniz.

Buraya kadar sorun yok. İsterseniz kendinizi dünya güzeli,akıllısı ,iyisi olarak tanımlayın. Tehlike ben güzelim diğerleri çirkin, ben iyiyim diğerleri kötü, ben akıllıyım diğerleri salak dersen başlıyor. Bir tarafın neden Socrates? diye sorarsanız  Sokrat (Sokrates) M.Ö. 469 – 399) tarihleri arasında yaşamış ve Atina’da doğmuş olan, ilk Yunan filozofudur. Tek bir kelime yazmamış olmasına rağmen, Avrupa düşünce tarihine çok büyük etkisi olmuş kişilerden biridir.Fikirlerini kimseye empoze etmez ve ona çeşitli sorular sorarak doğruyu kendine buldururmuş.

Bence çok önemli olan ve insanı düşünmeye zorlayan bir kaç sözünü sizinle paylaşmak isterim.

” İnsanlar her zaman her yerde acıkmışlardır ama her zaman her yerde erdemli olmamışlardır.”

” Sadece bir iyi vardır, bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet.”

ve bence insanlara verdiği en önemli mesaj

” Kendini bil.”

Şimdi  Güney Deniz Filinden bahsetmenin  tam zamanıdır.

 

Güney Deniz Fili Boyutlarının iriliği açısından kuzey deniz fillerinden ayrılmaktadırlar. Dişileri 400-900 kg, 2,6-3 m civarında boya sahipken erkekleri 2.200-4.000 kg arasında ve 4,2-5 m uzunluğa sahip olabilirler.

Erkek deniz filleri arasında yaşanan en büyük kavgalar başkasının değerlerini  ele geçirme esnasında yaşanır. Özellikle sürü dışındaki erkek deniz filleri başka sürülere sıkça girmek isterler. Ama bir erkek deniz filinin bu olayı gerçekleştirmesi için bazı şeyleri göze alması lazım , aldığı ağır yaralar zaman zaman onun ölümü bile sonuçlanabilir.

Deniz filleri genel anlam da ufak balıklar ve diğer deniz hayvanları ile beslenirler. Bazı güçlü avcılar bir tür besin üzerinde uzmanlaşmışlardır , penguenler ve diğer fok türlerini de avlarlar.

zaman zaman her sürünün liderine meydan okumalar da yaşanır. Bu meydan okumalar da kavga kaçınılmazdır , kavgalar sonunda ise kaybeden taraf büyük bir bölümde dışlanır , kavgalar bazen o kadar sert olur ki deniz fillerinin güçlü derisinde açılan delikler onların ölümlerine bile neden olabilir.

Socrates’in fikirlerini anlatırken nerden nereye geldik. Usta

” Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değmez” diyor..

Siyaset için de ister beğenin ister beğenmeyin bir şey söylemiş.

”  Umut her daim vardır.”

Bu yazının içinde deniz fili ne alaka diyenler olursa hiç merak etmeyin  ülkemizde dışlama,meydan okuma gibi sıkıntılar, hele hocafendi ile kavga gibi yakıştırmalar  bugün yok yarın da olmayacak.

Altı üstü 4 tonluk deniz fillerinden bize ne.

Yorum yapın